Rischoklad

Rischoklad är bland det enklaste som går att baka och innehåller bara tre ingredienser, varav den ena kan slopas. Fast det finns flera förslag om vilken choklad som ska vara med. Det går att göra rischoklad med blockchoklad, men godare tycker många är att använda vanlig mjölkchoklad från till exempel Marabou. En lyxvariant är att ha Odense nougat. Mörk choklad är ett annat alternativ.

rischoklad inzoomning

Ingredienser

Dessa är ingredienser du behöver för att baka rischoklad. Du behöver också bakplåtspapper. Det går i stort sett lika bra utan olja.

Gör så här

Så här bakar du rischoklad:

  1. Smält choklad och olja i ett vattenbad. Till exempel en bunke (helst i rostfritt stål i stället för plast eller ett 5 decilitermått). Vattnet ska inte vara så varmt att det kokar.
  2. Rör om den smälta chokladen så att inga hårda bitar finns kvar.
  3. Ta bort från kastrull.
  4. Häll på ris, lite i taget tills alls choklad blandats in med riset. Runt 5 deciliter brukar vara lagom till 200 gram choklad, men det är också en smaksak beroende på hur mycket choklad kontra ris man föredrar.
  5. Häll ut på bakplåtspapper antingen täckande eller i klickar (en slickepott hjälper till att få ut det sista från skålen). Det går också att hälla det i formar.
  6. Låt stelna i kylskåp. Cirka en timme behövs.
  7. Skär eller bryt i bitar.

Ingredienserna i receptet ger så mycket att det täcker ungefär en plåt. Hur mycket det blir beror som sagt på hur mycket ris man blandar i. Även 100 gram choklad räcker till ganska mycket rischoklad och då blir det ungefär en halv plåt.

Ingredienser för en halv sats

För en mindre sats, med lite större proportion ris, som ger ungefär en halv liter rischoklad.


Detta är alltså ett recept för att göra rischoklad om du har 100 gram choklad. Det är inte rekommenderat att använda mer än 4 dl ris per 100 gram choklad.

Smälta choklad i kastrull